2019-08-08 10:48:19• hírek • Bede Emőke

Ismét Szatmárnémetiben portyázik a Google Street View autója

Nemrégiben visszatért Szatmár megyébe a Google kamerás autója, ugyanis a cégóriás ismét frissíti a Street View, azaz az Utcakép nevű internetes szolgáltatás keretében elérhető felvételeket.

A járókelők találkozhattak a kocsival Szatmárnémetiben, illetve a város határain kívül is, és vélhetően hamarosan már az interneten is láthatjuk majd a legfrissebb képeket. Mi több, az Alphabet Inc közleménye szerint nem csak az autó kamerája által rögzített felvételek válnak majd elérhetővé, hanem azok is, melyek a Google Trekker nevű, hátizsákként hordozható kamerával készülnek. E módszerrel a csak gyalogosan bejárható helyszíneket, például a parkokat és sétálóövezeteket szokták megörökíteni.


Az autó egyébként nem csak Szatmárnémetit foga felkeresni, hanem Románia további 31 városát is. A következő időszakban a kamerás szerkezet felbukkanhat Bukarest, Jászvásár, Kolozsváron, Temesvár, Craiova, Konstanca, Galati, Brassó, Ploiesti, Braila, Nagyvárad, Bákó, Arad, Pitesti, Nagyszeben, Marosvásárhely, Nagybánya, Bodzavásár, Botosani, Ramnicu Valcea, Szucsáva, Karácsonkő, Szörényvásár, Zsilvásár, Tulcsa, Targoviste, Beszterce, Resicabánya, Szlatina és Foksány városában is.



Története: 2007. május 29-étől elérhető a Street View, magyarul „Utcakép” nézet. Az Immersive Mediától vásárolt körpanorámafotókat felhasználva az utca szintjén kijelölt pontok között lehet mozogni, nagyítani, forgatni a képet.A képeken a személyiségi jogok védelme miatt az arcokat és a rendszámokat nem teljes részletességgel mutatják. Ezt a szolgáltatást rendszeresen támadják a magánszféra védelmét népszerűsítő szervezetek; az utcaképet speciális kamerával felszerelt személyautókkal készítik, és gyakran előfordul, hogy ezek a járművek olyan helyekre is behajtanak (feltételezhetően nem szándékosan), amik magánterületnek, magánútnak számítanak.


A nagy felbontású képek gyakran olyan részleteket is tartalmaznak, melyeken a látható személyek nincsenek tudatában annak, hogy őket az interneten publikálják (például lenge öltözetben napozók, épp pornóbárból kilépő személyek, gyermekeiket épp verő szülők, stb.), vagy olyan helyeket is lefényképeznek, amit a tulajdonosa nem kíván publikálva látni (például az építési engedély szerinti kerti tárolót, ami 3 emeletes és úszómedencéje van). Elterjedt szórakozás lett a hírességek és a szokatlan jelenetek figyelése, amelyeket azóta publikáltak is. A problémás képeket a Google gyorsan eltávolítja, de egyes honlapok, mint a Street View Gallery vagy a Google Sightseeing sokat megőriz e felvételek közül. Egy brit faluban el is kergették a Google felvevőkocsiját arra hivatkozva, hogy a képekkel a bűnözők munkáját könnyítették volna meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: